PingPong Robot

A PingPong moduláris robotkocka – a CES 2020 Innovációs Díjjal tüntette ki – léptetőmotorral, akkumulátorral, különféle érzékelőkkel és Bluetooth Low Energy funkcióval rendelkezik.

 

 

Pár robot összeállítási rajza.

A mindössze 1,5 hüvelykes oldalhosszúságú PingPong Cube komoly funkciókat rejt magában. A Bluetooth LE-t, a közelségérzékelőt, a piezo hangjelzést, a léptetőmotort, az akkumulátort, a gyorsulásmérőt, a giroszkópot és a bővítőportot.

A kocka öt oldalán van egy kereszt alakú lyuk, amely más kockákhoz vagy műanyag „linkekhez” rögzíthető. A hatodik oldalon egy motor van egy csatlakozóval.

A kocka töltéséhez mágneses töltőkábel tartozik. Egynél több kocka csatlakoztatható a dugaszoló és  tápcsatlakozójukon keresztül, hogy egymás után tölthesse őket.

Különböző készletekben érhetőek el: G2, G3, G4, G6 és EDU. A G-t követő szám a benne lévő kockák számát jelöli; az EDU készlet pedig két kockával érkezik. A lehetséges robotok mérete és összetettsége növekszik, minél több kockát használ hozzá.

ELŐRE MEGTERVEZETT ROBOTOK

A robot elkészítéséhez a mellékelt műanyag darabokat (linkeket) használják a kockák egymáshoz vagy olyan tartozékokhoz, mint a kerekek vagy a rajzbothoz való tolltartó egymáshoz építéséhez.

 Oktatási készlet.

Összeszerelés után a kockákat telefonnal párosítva vezérelhetjük a robotot.

Töltő csatlakozó és kábel. 

PROGRAMOZÁS

A kocka Scratchhez való csatlakoztatása lehetővé teszi az egyéni programok létrehozását és a beépített érzékelők használatát. A Scratch egy blokkalapú programozási nyelv, amely a kezdők számára készült, egyszerűen használható vizuális felülettel.

A Scratch jól dokumentált, és rengeteg oktatóanyag található a programok létrehozásának megkezdéséhez.

Scratch 3.0 felhasználói felület.

Python, Java és C is használható a kockák vezérlésére, ami hatalmas lehetőségeket nyit meg. A kocka már rendelkezik Python könyvtárral, és a gyártó azt tervezi, hogy készít egyet Java és C számára is.

KITERJESZTÉS

Mindegyik kocka négy érintkezővel rendelkezik további érzékelők csatlakoztatásához. Így a kockák kompatibilisek a számos Arduino készletben található érzékelővel, de a gyártó egy olyan készlet elkészítését  is tervezi, amelyet a kockák alaktényezőjéhez igazítanak majd.

 

Bővítő port.

A jövő érzékelői.

Összeszerelt robot.